Nόμος  υπ.αριθμ 5047  / 2023  (ΦΕΚ Α 147 / 7 Σεπτεμβρίου 2023) «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/514 του Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2021 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2011/16/ΕΕ σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας, διατάξεις για τη φορολογική διαδικασία, την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις»  .

       Με τον  υπ.αριθμ 5047  / 2023 Νόμο  (ΦΕΚ Α 147 / 7 Σεπτεμβρίου 2023)     ρυθμίζεται  το  πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών φορολογικών αρχών και των αντίστοιχων αρχών των λοιπών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η καθιέρωση κοινών ελέγχων, η επιβολή υποχρεώσεων στους φορείς εκμετάλλευσης πλατφορμών για την παροχή στοιχείων που είναι απαραίτητα για τη διαπίστωση της φορολογητέας ύλης, ιδίως στον τομέα του φόρου  εισοδήματος και του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και η διασφάλιση της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, και επέρχονται τροποποιήσεις και συμπληρώσεις στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας σχετικά με τη διασύνδεση των  τερματικών ηλεκτρονικής μεταφοράς κεφαλαίων με τη φορολογική διοίκηση,

    Σύμφωνα με τα ειδικότερα περιλαμβανόμενα στην Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής των Ελλήνων [ Για να δείτε το κείμενο της Έκθεσης της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής των Ελλήνων , όπως δημοσιεύθηκε στο www. hellenicparliament. gr ,  πατήστε εδώ και την αιτιολογική έκθεση πατήστε εδώ ]:

«….Το υπό συζήτηση και ψήφιση νοµοσχέδιο, όπως το επεξεργάσθηκε η Διαρκής Επιτροπή Οικονοµικών Υποθέσεων, διαρθρώνεται σε πέντε Κεφάλαια(Α΄-Ε΄) και αποτελείται από τριάντα έξι (36) άρθρα, συµπεριλαµβανοµένου του ακροτελεύτιου άρθρου, που ορίζει τον χρόνο έναρξης ισχύος του νόµου.

Στο Κεφάλαιο Α΄ (άρθρα 1-2), υπό τον τίτλο «Σκοπός και Αντικείµενο», καθορίζεται ο σκοπός του νοµοσχεδίου (άρθρο 1) και προσδιορίζεται το αντικείµενό του (άρθρο 2).

Με το Κεφάλαιο Β΄ (άρθρα 3-25), υπό τον τίτλο «Ενσωµάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/514 του Συµβουλίου της 22ας Μαρτίου 2021 για την τροποποίηση της οδηγίας 2011/16/ΕΕ σχετικά µε τη διοικητική συνεργασία στον τοµέα της φορολογίας», τροποποιούνται υφιστάµενες και προστίθενται νέες διατάξεις στον ν. 4170/2013, µε σκοπό την ενσωµάτωση στο εσωτερικό µας δίκαιο των ρυθµίσεων της ανωτέρω Οδηγίας. Συγκεκριµένα, διευρύνεται το πεδίο συνεργασίας µεταξύ των ελληνικών φορολογικών Αρχών και των Αρχών των άλλων κρατών µελών της Ε.Ε. (άρθρο 3), προστίθενται αναγκαίοι ορισµοί (άρθρο 4), ορίζεται η έννοια της «εύλογης συνάφειας» µεταξύ των ζητούµενων πληροφοριών και των φορολογικών υποθέσεων ενός ή περισσότερων φορολογουµένων, ως προϋπόθεσης υποβολής αιτήµατος ανταλλαγής πληροφοριών (άρθρο 5), η φράση «ελέγχου ή άλλων συγκεκριµένων διοικητικών ενεργειών» αντικαθίσταται από τη φράση «διοικητικής έρευνας» (άρθρο 6), αντικαθίστανται και καταργούνται διατάξεις που αφορούν στις προθεσµίες εντός των οποίων οφείλουν να ενεργήσουν οι ελληνικές αρχές, κατόπιν λήψης αιτήµατος ανταλλαγής πληροφοριών (άρθρο 7), διευρύνεται το πεδίο εφαρµογής της αυτόµατης ανταλλαγής πληροφοριών και σε «άλλης φύσεως οικονοµικές αξιώσεις και δικαιώµατα» (άρθρο 8), και τροποποιούνται ρυθµίσεις που αφορούν την αυτόµατη ανταλλαγή πληροφοριών όσον αφορά τις «εκ των προτέρων διασυνοριακές αποφάσεις» και τις «εκ των προτέρων συµφωνίες ενδοοµιλικής τιµολόγησης» (άρθρο 9). Επίσης, προστίθενται νέες υποχρεώσεις αυτόµατης ανταλλαγής πληροφοριών από «Φορείς Εκµετάλλευσης Πλατφόρµας» που µεσολαβούν για τη σύναψη συµβάσεων µίσθωσης ακίνητης περιουσίας, παροχής υπηρεσιών από φυσικά πρόσωπα, πώλησης αγαθών και µίσθωσης µέσων µεταφοράς (άρθρο 10), και παροχής σχετικών στατιστικών στοιχείων (άρθρο 11), αντικαθίστανται οι διατάξεις που αφορούν στην παρουσία υπαλλήλων αρµόδιων αρχών άλλου κράτους µέλους είτε στα γραφεία των υπηρεσιών της αρµόδιας ηµεδαπής ελεγκτικής αρχής είτε κατά τη διενέργεια διοικητικών ερευνών επί ελληνικού εδάφους, καθώς και στη συµµετοχή τους στις διοικητικές έρευνες που διενεργούνται µε ηλεκτρονικά µέσα επικοινωνίας (άρθρο 12), τίθεται προθεσµία απάντησης σε περιπτώσεις αιτηµάτων συµµετοχής σε διενέργεια ταυτόχρονων ελέγχων (άρθρο 13), θεσπίζονται ρυθµίσεις για τη διενέργεια κοινών ελέγχων (άρθρο 14), και αντικαθίστανται ρυθµίσεις για τη γνωστοποίηση πληροφοριών και εγγράφων (άρθρο 15), για τα τυποποιηµένα έντυπα και τους ηλεκτρονικούς µορφοτύπους (άρθρο 16), για την πρόσβαση της αρµόδιας αρχής στην ασφαλή κεντρική διεπαφή της Επιτροπής προς τον σκοπό διοικητικής συνεργασίας στον τοµέα της φορολογίας (άρθρο 17), για την πρόσβαση της Φορολογικής Διοίκησης σε έγγραφα και πληροφορίες (άρθρο18), και για την προστασία δεδοµένων προσωπικού χαρακτήρα (άρθρο 19).

Περαιτέρω, τροποποιείται ο, κυρωθείς διά του ν. 4987/2022, Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας ως προς τη θέσπιση κυρώσεων για παραβάσεις υποχρεώσεων αυτόµατης ανταλλαγής πληροφοριών που υποβάλλονται από  «Φορείς Εκµετάλλευσης Πλατφόρµας» (άρθρο 20), την παροχή πληροφοιών από «ψηφιακές πλατφόρµες» κατόπιν αιτήµατος της Φορολογικής Διοίκησης (άρθρο 21), τη συµπερίληψη των «Φορέων Εκµετάλλευσης Πλατφόρµας» στα πρόσωπα επί των οποίων εφαρµόζεται ο ανωτέρω Κώδικας για τον έλεγχο της τήρησης των υποχρεώσεών τους που αφορούν τη συµµόρφωση µε τους κανόνες υποβολής στοιχείων και δέουσας επιµέλειας (άρθρο22), και τις κυρώσεις για τη µη παροχή πληροφοριών ή στοιχείων από «ψηφιακές πλατφόρµες» (άρθρο 23), τίθενται εξουσιοδοτικές και τελικές διατάξεις του Κεφαλαίου Β΄ (άρθρο 24), και προστίθεται παράρτηµα V, υπό τοντίτλο «Διαδικασίες Δέουσας Επιµέλειας, Απαιτήσεις Υποβολής Στοιχείων,και Άλλοι Κανόνες για Φορείς Εκµετάλλευσης Πλατφόρµας», αποτελούµενο από 4 τµήµατα, στο Κεφάλαιο Η΄ του Μέρους Πρώτου του ν. 4170/2013(άρθρο 25).

   Με το Κεφάλαιο Γ΄ (άρθρα 26-29), υπό τον τίτλο «Άλλες Διατάξεις για τη Φορολογική Διαδικασία», προστίθενται ρυθµίσεις στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, οι οποίες αφορούν την υποχρεωτική χρήση τερµατικών «Ηλεκτρονικής Μεταφοράς Κεφαλαίων στο Σηµείο Πώλησης (Electronic FundsTransfer at the point of sale, EFT/POS)» που πληρούν τις προϋποθέσεις τουν έου άρθρου 15Γ του ανωτέρω Κώδικα (άρθρο 26), τη θέσπιση υποχρεώσεων για τους παρόχους υπηρεσιών πληρωµών µέσω κάρτας (άρθρο 27), και την επιβολή κυρώσεων για µη υποβολή ή εκπρόθεσµη ή ανακριβή υποβολή δήλωσης κατοχής, απόκτησης, µεταβολής και διακοπής λειτουργίας τερµατικών «EFT/POS» (άρθρο 28), καθώς και για µη συµµόρφωση προς τις απαιτήσεις λειτουργίας και διασύνδεσης των τερµατικών «EFT/POS» (άρθρο29)….»

   Για να δείτε πληροφορίες για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας , όπως δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα  www.alikakou. gr πατήστε τα ακόλουθα links

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 4987 /2022 (ΦΕΚ A' 206/04.11.2022) - Κύρωση Κώδικα Φορολογικής Διαδικαςίας (Α΄μέρος).

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 4987 /2022 (ΦΕΚ A' 206/04.11.2022) - Κύρωση Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Β΄μέρος). [Τμήμα VII – IX . Άρθρα 21- 52]

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 4987 /2022 (ΦΕΚ A' 206/04.11.2022) - Κύρωση Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Γ΄μέρος). [Τμήμα X– XIII . Άρθρα 53- 71].

 

    Για να δείτε το κείμενο του νόμου  5047  / 2023    (ΦΕΚ Α ‘ 147 / 7 Σεπτεμβρίου 2023)  ,όπως δημοσιεύθηκε στον διαδικτυακό χώρο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης ,www.et.gr ,  πατήστε εδώ