Nόμος υπ .αριθμ 5052 (ΦΕΚ 156 Α   21-9-2023) Κύρωση τροποποιήσεων του Καταστατικού του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και των Κανόνων  Χρηματοδότησης αυτού

 

Με τη δημοσίευση του νόμου  5052 / 2023 (ΦΕΚ 156 Α   21-9-2023) "Κύρωση τροποποιήσεων του Καταστατικού του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και των Κανόνων  Χρηματοδότησης αυτού κυρώθηκαν  οι τροποποιήσεις  του  Καταστατικού του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και των Κανόνων Χρηματοδότησης αυτού" κυρώθηκαν οι  τροποποιήσεις  του  Καταστατικού του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και των Κανόνων Χρηματοδότησης αυτο

Σύμφωνα με τα ειδικότερα περιλαμβανόμενα στην Αιτιολογική Έκθεση [ Για να δείτε το κείμενο της  Αιτιολογικής Έκθεσης , όπως δημοσιεύθηκε στο www. hellenicparliament. gr ,  πατήστε εδώ ]:

«…..Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου σκοπείται η κύρωση των τροποποιήσεων του  Καταστατικού του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και των Κανόνων Χρηματοδότησης αυτού και, μέσω αυτής, η επικαιροποίηση του σχετικού πλαισίου συμμετοχής της χώρας μας, ως κράτος – μέλους του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, στις διαδικασίες του Οργανισμού.

Η χώρα μας κύρωσε το Καταστατικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού με το  ν.δ. 1181/1972 (Α’ 112). Καθώς μετέχει ενεργά στις διαδικασίες του Παγκόσμιου  Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, είναι σκόπιμη η κύρωση του  τροποποιημένου σχετικού πλαισίου, όπως αυτό καθορίζεται από το Καταστατικό  και τους Κανόνες Χρηματοδότησης του Οργανισμού.

 

Η ρύθμιση αφορά στο Υπουργείο Τουρισμού ως εθνικό φορέα εκπροσώπησης της  Ελλάδας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού.

Για τη συμμετοχή της Ελλάδας ως κράτους - μέλους στον Παγκόσμιο Οργανισμό  Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, η χώρα μας έχει κυρώσει το Καταστατικό του  Οργανισμού (ν.δ. 1181/1972). Η παρούσα ρύθμιση συνιστά επικαιροποίηση με  βάση την τροποποίηση ορισμένων άρθρων του Καταστατικού αυτού και της  τελευταίας παραγράφου των Κανόνων Χρηματοδότησης που επισυνάπτονται ως  Παράρτημα στο Καταστατικό αυτού.

Πρόκειται για τροποποίηση διεθνούς συμφωνίας (του  Καταστατικού του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού), η  οποία έχει κυρωθεί με το ν.δ. 1181/1972. Συνεπώς η τροποποίηση απαιτεί νομοθετική κύρωση σύμφωνα με  την παρ. 1 του άρθρου 28 και την παρ. 2 του άρθρου 36  του Συντάγματος.

 

Σύμφωνα με τα ειδικότερα περιλαμβανόμενα στην αιτιολογική έκθεση   στους μεν βραχυπρόθεσμους στόχους  της αξιολογούμενης ρύθμισης  εντάσσεται η  επικαιροποίηση του πλαισίου που έχει  κυρωθεί από τη χώρα μας για τη συμμετοχή της στις διαδικασίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού  ενώ στους μακροπρόθεσμους στόχους εντάσσεται   η αποτελεσματικότερη συμμετοχή της χώρας  μας στις διαδικασίες του Παγκόσμιου  Οργανισμού Τουρισμού για την ενίσχυση της  διεθνούς της παρουσίας και τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των στόχων της στον τομέα του  τουρισμού»

 

 Για να δείτε το κείμενο του νόμου  υπ .αριθμ 5052 (ΦΕΚ 156 Α   21-9-2023) όπως δημοσιεύθηκε στον διαδικτυακό χώρο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης www.et.gr   πατήστε εδώ